Orfű - Tekeresi Vendégház és Ifjúsági Szállás

Erdei iskola, táborok, osztálykirándulások, kirándulások Orfűn ? Akkor irány Tekeres! Szeretettel Vár a Tekeresi Vendégház és Ifjúsági Szállás!

naplamente.jpg


Or 

Orfű  a Baranya megyei Hegyháton, a Mecsek-hegység  északnyugati lábánál, Pécstől 15 km-re elhelyezkedő üdülőfalu. A völgy korábbi öt ősi települése (Orfű, Mecsekrákos, Bános, Mecsekszakál és Tekeres) formálódott az elmúlt harminc év alatt ezerarcú, mégis egységes megjelenésű üdülőterületté. Orfűn szinte minden együtt van a zavartalan kikapcsolódáshoz, pihenéshez: a klíma kiváló, a levegő tiszta, a nagy vízfelületekkel tarkított táj gyönyörű. A mindig szívesen látott vendégek szórakozását, kikapcsolódását, pihenését és ellátását strandok, valamint kereskedelmi és vendéglátó hálózat, sportpályák, lovardák, múzeumok, zenés és műsoros rendezvények szolgálják. A Mecsek-Hegyhát Üdülőkörzet Baranya megye és egyben a Dél-Dunántúl legváltozatosabb, természeti értékekben leggazdagabb vidéke. A vadban bővelkedő erdők, a völgyekben megbúvó kis falvak, a fürdésre, horgászásra, vízisportok űzésére alkalmas tavak, termál- és hidegvizű strandok, gyógyító klímájú cseppkőbarlang? ez mind megtalálható egy 10 km sugarú körben. A változatos táj izgalmas szépsége, az erdők, szántóföldek, legelők közt megbúvó hangulatos falvak nyugalma, természeti értékeket megőrző, sőt gyarapító emberi beavatkozások olyan együttest alkotnak, amely a Mecsek-Hegyhát Üdülőkörzetet hazánk és Európa egyik igen kedvelt kiránduló- és turistaparadicsomává teheti. 

  
 

A település sok évtizede üdülőterület. Az Orfői-tó  partján strandolni, csónakázni lehet. Az Orfűhöz tartozó  településeken sok helyen megőrizték a népi építészetre jellemző lakóházakat. 

Orfű  öt apró település (Orfű, Bános, Mecsekrákos, Mecsekszakál, Tekeres) egyesítésével alakult ki. Nevét először 1332-ben "Orfeu" néven említi oklevél. 

Az orfűi  üdülőövezet kialakítását az 1960-as években kezdték el, miután egy Mecsekrákost és Tekerest érintő kis patak vizét több helyen mesterségesen felduzzasztották. A legelőször kialakított, legkisebb kiterjedésű a 10 hektáros Orfűi-tó. Partján strand működik, vizén csónakázni, horgászni lehet. 

Bánoson az épületek többsége üdülő  hétvégi ház. A Pécsi-tó partján húzódik a Horgászfalu kissé zsúfoltan épített övezete a tóparti sétánnyal. Innen indul egy bekötőút a tóvidék egykori településére, a szintén Orfűhöz tartozó Mecsekszakállra.  

  

A gát után Tekeres a tóvidék legszebb települése, a falu egyetlen utcájának két oldalán még számos, a XIX. század végén vagy a századfordulón épült parasztpolgár házzal. 

 l4170987.jpgWeblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 38
Heti: 96
Havi: 666
Össz.: 67 758

Látogatottság növelés
Oldal: Orfűről
Orfű - Tekeresi Vendégház és Ifjúsági Szállás - © 2008 - 2018 - orfuiifjusagiszallas.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: tekeres orfű - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »